Tényleg tilos láncon tartani a kutyákat?

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, vizsgáljuk meg, mit szabad és mit nem szabad tennünk kutyáink tartása során, amelynek keretében megtudjuk azt is, mit keresnek itt a sziámi harcoshalak.

A kutyatartás alapszabálya

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet garanciális alapelvként rögzíti, hogy a kedvtelésből tartott állatokat (így a kutyákat) úgy kell tartani, hogy az állat tartása lehetővé tegye annak természetes viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja.

A szükségtelen zavarás fogalmát a jogalkotó nem határozza meg, így azt mindig az ügyek egyedi sajátosságaira is figyelemmel lehet meghatározni.

Tartásra és bánásmódra vonatkozó előírások

A kutyákkal a rendelet (és persze a józan ész) szerint kíméletesen kell bánni, számukra szükségtelenül fájdalmat, szenvedést, illetve félelmet okozni nem szabad.

A kutyák számára a táplálékot az egyed korának és élettani állapotának megfelelő minőségben, mennyiségben, természetes viselkedési szokásaihoz leginkább alkalmazkodó időközönként kell biztosítani.

A kutyát és annak tartási helyét az állat tartójának naponta legalább egy alkalommal ellenőrizni kell.

A tartási helyének olyan méretűnek kell lennie, hogy a kutyára, mint fajra jellemző mozgási igényt ki tudja elégíteni. E körben azonban a rendelet azt is rögzíti, hogy a mozgási igény az eb mozgatása (sétáltatása, udvaron szabadon engedése, stb.) útján is kielégíthető, azzal, hogy ilyen esetekben is törekedni kell az olyan tartási módra, amely lehetővé teszi az állat kedve szerinti mozgását.

Tartósan csoportosan tartott ebek esetén számukra egyedenként legalább 6 m2 akadálytalanul használható területet kell biztosítani. Nem minősül csoportos tartásnak a szuka együtt tartása a kölykeivel, sőt kifejezetten kimondja a rendelet, hogy a kölyköket nyolchetes korukig anyjukkal kell tartani, hívja fel a figyelmet dr. Ecsedy Miklós ügyvéd.

Kutyás szilveszter

A rendelet előírja, hogy a kutyában félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek teljes időtartama alatt, (különösen az év azon szakában, amikor a pirotechnikai termékek engedély, bejelentés nélkül is felhasználhatók), az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról és törekednie kell az állat megnyugtatására.

De hogy kerül ide a sziámi harcoshal?

A kutyatartás fenti szabályait is meghatározó kormányrendelet nemcsak a kutyákra, hanem valamennyi kedvtelésből tartott állatra, így a halakra is kiterjed. Sőt! A sziámi harcoshalak nevesítésre is kerülnek:

pexels-photo-942296.jpeg

Hím sziámi harcoshalakat ugyanis úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve tükörképüket se láthassák. Vigyázzunk tehát, egy rossz helyre tett tükör, és kész a jogsértés!

De vissza az ember legjobb barátjához.

Mi az, ami kifejezetten tilos?

Tilos kutyánkat

– állandó fényben

– állandó sötétségben, valamint

– állandó zajban tartani.

Tilos kistestű ebet 10 m2-nél, közepes testű ebet 15 m2-nél, nagytestű ebet pedig 20 m2-nél kisebb területen tartósan tartani.

Tilos ebet tartósan kikötve tartani. A hangsúly a tartósságon van, tehát a címbéli kérdésre válaszul megállapíthatjuk, hogy helytelen az az értelmezés, mely szerint a kutyákat egyáltalán ne lehetne láncon tartani (akkor persze, ha az egyéb, bánásmódra vonatkozó előírások is betartásra kerülnek).

Egy jól megválasztott futólánc ugyanis nagy mozgásteret biztosíthat a kutyának és adott esetben kevésbé zárja őt ki az emberekkel való kapcsolat lehetőségéből, mint egy, az udvar végében elhelyezett kennel. Ugyanakkor, ha ez a kennel csak a kutya pihenését szolgálja, de a nap nagy részét szabadon töltheti a kertben és rendszeresen sétálni is viszik, foglalkoznak vele, akkor természetesen megfelelő lehet.

Nem tilos ellenben az eb küllemének megváltoztatása érdekében a farok kurtítás, de erre csak az eb hét napos koráig kerülhet sor jogszerűen.

Milyen büntetésre számíthatnak a szabályok megszegői?

Aki vét a vonatkozó rendelet előírásai ellen, automatikusan nem követ el bűncselekményt (azonban fontos rögzíteni, hogy tényállástól függően akár bűncselekmény is megvalósulhat), így ha valaki egy az állat kíméletét nem biztosító módon, tartósan láncon tartott kutyán szeretne segíteni, akkor alapvetően nem a rendőrséget, hanem a jegyzőt, illetve a hatósági állategészségügyi szolgálatot kell értesítenie.

A büntetés elsősorban a hibák, hiányosságok kijavítására történő kötelezés, de akár súlyos pénzbírság is lehet.

DREMDr. Ecsedy Miklós ügyvéd

www.drecsedy.hu

www.facebook.com/drecsedy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s